Na Trdlofeste upiekli rekordný maxitrdelník
SKALICA 17. mája - Štvrtý ročník skalického Trdlofestu vyvrcholil prekonaním rekordu v pečení trdelníka. Manželom Romančíkovcom sa podarilo upiecť tradičnú skalickú špecialitu dlhú 164,5 centimetra. Cesto z kvalitných surovín pripravovali skúsené pekárky v čiernej kuchyni, ktorá sa nachádza v zrekonštruovaných priestoroch niekdajšieho františkánskeho kláštora. "Ide tam veľa surovín ako múka, olej, cukor, droždie, mlieko, soľ, muškátový orech, citrónová kôra. Je to dosť náročné na peniaze," povedal pekár Jarolím Romančík. Pôvodný recept priniesol do Skalice na konci 18. storočia istý kuchár zo Sedmohradska, ktorého prijal do svojich služieb maďarský generál vo výslužbe, a zároveň filozof a básnik, gróf József Gvadányi. Krehké cesto namotávala na trdlo vo Františkánskej záhrade za prítomnosti návštevníkov Mária Romančíková. Maxitrdelník obalený vlašskými orechmi piekli na drevenom uhlí približne dvadsať minút. Nakoniec ho pekárky posypali hrubou vrstvou cukru a rozkrájali maškrtným návštevníkom. Tí mohli ochutnať a oznámkovať aj trdelníky od ďalších šiestich domácich výrobcov. Vinári zasa ponúkli na degustáciu červené víno. Pečenie rekordného skalického trdelníka. Autor: Lucia Makayová Príjemné počasie vylákalo ľudí na Trdlofest aj vďaka bohatému hudobnému a tanečnému programu. Slobodné kráľovské mesto tiež otvorilo turistickú sezónu. Z Františkánskej záhrady si mohli návštevníci odbehnúť k Rotunde svätého Juraja, kde predvádzal historické súboje šermiarsky spolok Ctibor. V kostoloch svätého Michala a Milosrdných bratov, Mlyne bratov Pilárikových, evanjelickom a jezuitskom kostole sa mohli naopak schladiť pri hudobnom programe. Meranie rekordného skalického trdelníka. Autor: Lucia Makayová SITA |