Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

Krby , kachle, krbové príslušenstvo cez e-shop
Ak si želáte nakupovať z pohodlí svôjho domova náš internetový obchod je tu pre Vás. Sam...
Schodolez pre imobilné osoby CLIMBER
Schodolez na prepravu imobilných osôb na mechanickom invalidnom vozíku. Potrebuje obsluhujúcu os...
Sada audiovrátnika Bpt BAK 02 už od 89,- EUR.
...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

člen zásahovej motorizovanej hliadky
výkon práce v zásahovej motorizovanej hliadke na preverenie poplachového signálu na pripojených obje...
Hľadáme obchodných partnerov
Naša spoločnosť je výhradným distribútorom automatických systémov Beninca pre Slovenskú republiku....
stavbyvedúci
Hľadáme pracovníka na pozíciu stavbyvedúci Platove podmienky dohodou po osobnom pohovore...

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

živnostník
Partia živnostníkov ponúka svoje služby pri realizácii stavieb rodinných domov i dokončovacích prác....
ponukam obkladanie a dlaždenie interier aj exterier
Na Obkladacie prace sa špecializujeme už 20 rokov a máme za sebou vela skúsenosti v zahraniči ako Be...
Obchodný zástupca zatepľovanie
Som obchodný zástupca so skúsenosťami a kontaktmi na zatepľovacie práce. Hľadám spoločníka-firmu na ...

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
49 2706(32%)

hypotékou
35.5 1942(23%)

bývam v podnájme
34 1839(22%)

iným spôsobom
34 1866(22%)

Hlasovalo: 8353

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Malá záhrada potrebuje veľký nápad

  « späť na úvodnú stránku

Malá záhrada potrebuje veľký nápad

Dôkladne premyslený návrh a zopár dobrých nápadov nám pomôže vytvoriť aj na malom pozemku obytnú záhradu tak, že si jej skutočné rozmery ani neuvedomíme. Ponúkané riešenia sú vhodné aj pre iné samostatné malé plochy.

Falošnú perspektívu vytvoríme trelážovým oblúkom umiestneným na stene; tak prehĺbime pohľad a rozšírime priestor

Ide napríklad o vstupné priestory, predzáhradky, átriá, bočné časti pozemku s komunikačnou funkciou – pozorovateľné napr. z okna kuchyne či spálne, priestor za garážou a pod. Všade tam sa budeme snažiť najmä opticky eliminovať malé rozmery pozemku.
Riešenia pre malú záhradu

Pohľad do záhrady je ukončený lavičkou v zeleni.
Môže sa stať, že pozemok, kde záhradu vytvárame, nevyhovuje nielen svojou malou výmerou, ale veľmi často aj nevhodným tvarom. Je dlhý a úzky, krátky a široký, prípadne sa skladá z menšej a väčšej časti alebo je na svahu, kde ho musíme členiť terasami, aby sa vôbec dal využívať.
Keď hľadáme nápravu, odporúčame dodržať tieto základné pravidlá:
- Vzdajme sa členenia typického pre väčšie záhrady; ploche malej záhrady dáme nový zaujímavý tvar a umiestnime do nej príťažlivé prvky.
- Vyberieme miesta v zákutiach a upravíme ich tak, aby vytvorili body, ktoré upútajú náš pohľad.
- S trávnikom budeme pracovať triezvo. Vo veľkej záhrade veľký trávnik upokojuje – sprostredkováva dojem väčšieho priestoru. V malej záhrade plní najmä dekoratívnu funkciu – využíva sa ako súčasť dekoratívneho vzoru (obdĺžnikový koberec, okrúhla predložka či zvlnený pás).
Členenie plochy

Krátka a široká záhrada je prerušená odpočívadlom s kovovou pergolou a nadväzujúcim záhonom pod oknom.

Plochu podlhovastého pozemku malej záhrady rozčleníme tak, aby ho nebolo možné prezrieť jediným pohľadom. Rozčlenením spravidla na tri časti sa úzky pozemok opticky rozšíri, dlhý skráti. Rozdelí sa na niekoľko zaujímavých zákutí striedavo umiestnených pri jednom alebo druhom okraji. Šírka jednotlivých častí môže ale nemusí byť rovnaká.
Členenie sa dá dosiahnuť buď striedaním povrchov - trávnikovej, dláždenej a kvetmi vysadenej plochy, alebo gradáciou úrovní - vyvýšením každej z plôch o jeden stupeň oproti predchádzajúcej. Možno vystriedať i tvary plôch, kombinovať spevnené plochy s vodným prvkom, prerušovať úpravu schodmi, prípadne priestorovo lemovať pravidelné tvary.
Delenie priestoru
Plochu môžeme rozdeliť vhodným umiestnením priestorovo pôsobiacich prvkov: živý plot, oblúk porastený ružami, úzka pergola alebo záliv záhona so skupinou kríkov vybiehajúci do trávnika vytvoria v priestore pohľadové bariéry (predely). Tie musia byť rozčlenené medzerami, ktorými vidno časť ďalšieho záhradného obrazu. Predely sa umiestňujú kolmo na pozdĺžnu os, aby dlhý pozemok opticky skracovali a rozširovali. Voľnejšie delenie dosiahneme pomocou skupín stredných a vyšších kríkov a jednotlivých stromov. Poslúžia aj ako priestorové dominanty jednotlivých zákutí.
Výrazné prvky


Biela farba opticky približuje altánok na konci záhrady.
Riešenie je vhodné pre dlhé a úzke pozemky.

V malom priestore môžeme umiestniť len niekoľko prvkov. Môže to byť ker malebného (pokrúteného) vzrastu alebo ker okúzľujúci krásou kvetov, strom s menšou guľovitou korunou, štýlový altánok, ľahká drevená deliaca stena, moderná betónová lavička, kamenný stĺp, kovový kvetináč, terakotová socha na podstavci i oblúk alebo rám porastený ružami.
Výrazné objekty by mali byť dobre viditeľné a dominovať jednotlivým zákutiam alebo častiam úpravy. Musia však štýlovo ladiť navzájom i s povrchovou úpravou spevnených plôch.
Diagonálne umiestnené tvary

Diagonálny vzor opticky rozširuje plochu malej úzkej záhrady.
Diagonálne umiestnenie pravidelných tvarov (štvorcov) na dlhšej osi pozemku opticky rozširuje plochu. Tvorí protiváhu predĺženému tvaru. Diagonálnymi líniami môžeme ohraničiť zaujímavé plochy alebo vytvárať vzory. Môžeme ich zvýrazniť, napríklad pásmi z dlažobných kociek alebo odolných tehál. Prekláňajúce sa rastliny naopak mierne znejasnia okraje línií, ktoré lemujú. Do trojuholníkových tvarov na okrajoch pozemku môžeme umiestniť vyššie i nižšie rastliny a rozdeliť priestor.
Použitie kruhového tvaru
Kruhy môžeme umiestniť symetricky (na jednu os) alebo rôzne – navzájom posúvať voči osi a využiť pritom viaceré veľkosti kruhových plôch. Pôsobenie vzoru z viacerých kruhov (troch základných väčších a ďalších menších) premení dlhý a úzky pozemok na kratšiu a širšiu záhradu.
Uzavretý, plynulý tvar kruhu je vhodné zdôrazniť lemom z drobných dlažbových kociek alebo vegetačným pásom; buď nízkym strihaným (krušpán), alebo netvarovaným (lemovacie trvalky – pakost, levanduľa, alchemilka). Ak kruh, tak nech je všade – čo tak napríklad umiestniť okrúhly stôl na terasu vydláždenú v kruhových líniách drobnými dlaždicami? Kruhom v priestore je guľa a jej variáciami sú guľovité koruny menších stromov (kultivary ´Globosum´) i strihané tvary hustých, vždyzelených drobnolistých drevín, ktoré možno do kompozície umiestniť trvalo i v kvetináčoch.
Lomené línie


Dlhú úzku záhradu skracuje trojuholníkové odpočívadlo so stupňami.
Pozornosť púta aj guľovitá koruna kvitnúcej ruže.

Rovný chodník v pozdĺžnom smere je síce na malom pozemku účelný, avšak nielen nohy, ale aj oko pozorovateľa ho rýchlo preletí. V malých záhradách na úzkych pozemkoch je lepšie využiť chodníček v pravouhlo lomených tvaroch a tak jednoducho ale výrazne rozčleniť pozemok na časti. Možno ich vyplniť zmesou nízkych (i pôdopokryvných) trvaliek alebo výsadbami drevín primeranej veľkosti. Kombinácia najnižších rastlín pri chodníčku a stredne vysokých i najvyšších, umiestnených na obvode plochy, rámuje priestor a vytvára jeho vnútornú intimitu. Jednoduchosťou línie chodníka a pestrosťou pri výbere rastlín dosiahneme kontrast úpravy s akcentovaním vegetačnej zložky.
Dynamika kriviek

Oblúkový chodník z dlaždíc z vymývaného betónu oživuje plochu zakriveným tvarom a zároveň je výrazne kontrastným prvkom.

Záhrada s celkovou výmerou 50 až 60 m2 je typická pre radovú zástavbu a spravidla pôsobí ako nudný rovný pás. Zvlnené krivky popri okrajoch môžu vniesť do úpravy dynamiku, aj keď sú použité symetricky. Využijeme ich napríklad na oddelenie trávnikovej plochy od okrajových výsadieb. Krivky môžu vybehnúť do stredu trávnika v oblúkových klinoch, aby oddelili strednú časť záhrady od zadnej. Napojenie kriviek má byť mäkké a plynulé. Oddelenie dlaždicami uľahčuje vykášanie trávnika bez nutnosti zasekávania jeho okrajov. Vhodnými priestorovými doplnkami sú oblúky pre popínavé dreviny a ruže. Umiestňujeme ich vždy kolmo na pozdĺžnu os pozemku.
Drobné dlažobné prvky


Na malých plochách pekne pôsobia vzory z drobných dlažobných prvkov.

Priebežný chodník zo žulových a čadičových kociek opticky skracujú priečne vkladané pásy.
V malej záhrade nepoužívame veľké dlažobné prvky. Vhodné sú malé kamenné kocky, špeciálne tehly kladené nastojato alebo tehlové dlaždice. Opticky zväčšujú malé plochy, no hodia sa aj na spevnenie nepravidelne tvarovaných plôch. Pri dláždení sa používajú parketové vzory, striedavé kolmé ukladanie a ďalšie. Jednoliato pôsobiace spevnené plochy (betónové, štrkové) zasa pôsobia kontrastne voči svojmu okoliu a sú vhodné svojimi svetlými farbami do moderných úprav.

Symetria
Priamo vedené cesty, jasné línie, prehľadnosť pôdorysu, ale aj striedanie alebo gradácia dojmu v jednotlivých oddelených častiach sú klady symetrického pravidelného členenia plochy a priestoru malej záhrady. Symetrické riešenie vytvorené opakovaním rovnakých tvarov vnáša do úpravy pokoj a jednoduchosť.
Symetriu vegetačných priestorových prvkov možno dosiahnuť najmä ich tvarovaním (strihom). Aby bolo pôsobenie zabezpečené i v zimnom období, možno využiť vždyzelené listnaté druhy (ako je krušpán – buxus) alebo ihličnaté neopadavé dreviny(tis, vo vyšších polohách smrek).
Moderná asymetria


Moderné riešenie malej záhrady s využitím šachovnicového vzoru (trávnik, betónové štvorce) v centrálnej polohe. Ukončenie úpravy tvorí živý plot a stupňovitý kvetináč s výsadbou. Pred cyklámenovou stenou stojí betónová lavička na štrkovej ploche.

Kombináciou pravidelných tvarov s nepravidelným, asymetrickým umiestnením môžeme malú záhradu pretvoriť na moderne pôsobiace zákutie. Nevyhnutnými výrazovými prostriedkami sú striedma farebnosť, výber niekoľkých tvarov, architektonická štruktúra a neobyčajné kombinácie.
Hladký povrch pohľadového betónu možno využiť na priestorové prvky i spevnené plochy a v kombinácii s členeným trávnikom vytvorí rafinovane jednoduchý moderný kontrast.

Autor: Ing. Ľubica Lešinská

Zdroj Magazín UROB SI SÁM