Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

Luxusné upomienkové predmety a firemné ocenenia
Navrhujeme a vyrábame sošky-luxusné a atypické dary použitelné ako firemné ocenenia, alebo ...
FONTÁNA
Fontána -výtvarný prvok vo Vašom priestore. Návrh a výroba fontá na mieru. Návrhy fontán...
Biela Vstavana skrina
V cene je zahrnuté : biely korpus znacky EGGER U 113 ,biele dvere znacky EGGER U 113, štetinky a ...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

Obchodník - vedúci pobočky
Ponúkame spoluprácu pri priamom predaji prístroja PRO-AQUA - obchodné zastúpenie resp. obchodné part...
Montážnik sadrokartónu
Hľadáme šikovných a zručných montérov sadrokartónu do TPP alebo na živnosť. Ponúkame spoluprácu jedn...
Spolupráca
Ponúkame spoluprácu zmluvným projektantom,elektromontážnym firmám a obchodným partnerom v regiónoch ...

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

obchodny zastupca
pradaj produktov, kontakt s klientom a uzatvaranie zmluv s klientami. Potrebne vlastne auto, telefo...
Prace vo vyskach
Vykonavame vyskove prace pomocou horolezeckej techniky, natery, montaze roznych zariadeni, revizie n...
živnostník
Partia živnostníkov ponúka svoje služby pri realizácii stavieb rodinných domov i dokončovacích prác....

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
50.5 2576(33%)

hypotékou
35.5 1819(23%)

bývam v podnájme
34 1713(22%)

iným spôsobom
34 1732(22%)

Hlasovalo: 7840

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Čalúnenie

  « späť na úvodnú stránku

Čalúnenie

Niekedy si môžeme čalúnenie opraviť aj svojpomocne.Musíme však mať k dispozícii správny materiál a náradie.

Výplň

Pri čalúnení sa používajú výplňové mate­riály najmä zo zmäkčenej polyuretánovej peny, u nás známej pod názvom molitan. Molitan môže byť modifikovaný prísadami, ktoré zlepšujú jeho odolnosť proti trvalým deformáciám vplyvom sedenia či ležania na mäkkých častiach nábytku, a preto sa jednotlivé druhy molitanu môžu odlišovať cenou. Rozhodujúce vlastnosti molitanu sú hustota a stlačiteľnosť. Bežné hodnoty sú 30 kg/m3, resp. 38 %. Platňa s rozmermi 200 × 100 × 1 cm stojí približne 100 Sk. Latexové materiály na čalúnenie sa spravidla vyrábajú vulkanizáciou prírodného a syntetického latexu.

Vznikne penová (ľahčená) guma, ktorá má mimoriadne dlhú životnosť a odolnosť proti trvalej deformácii. Používa sa všade tam, kde sa môžu uplatniť jej dobré vlastnosti (priedušnosť, dlhodobá pevnosť a tuhosť, elastické vlastnosti, nízka hmotnosť, trvanlivosť). Na porovnanie, bežný molitan sa odporúča dávať do matracov maximálne na sedem rokov, zatiaľ čo latexové matrace majú životnosť až 20 rokov. Okrem toho latexové matrace sa lepšie prispôsobujú telu, neotláčajú v takej miere ako molitanové, preto sa používajú okrem iného aj na lôžka určené pre ľudí dlhodobo pripútaných na lôžko, keďže v menšej miere zapríčiňujú vznik preležanín. Aj na latexových lôžkach či kreslách pre zdravých ľudí sa sedí či leží pohodlnejšie ako na molitanových. Preto sa tieto materiály cenovo odlišujú – napr. platňa molitanu s trojcentimetrovou hrúbkou stojí 300 Sk, zatiaľ čo latexová až 1 000 Sk. Svojou kvalitou i cenou sa niekde medzi týmito dvoma materiálmi nachádza výplňový materiál z trhaných kúskov molitanu a latexu (spájaná molitanová drvina), ktoré sú zlisované do mäkkých rohoží vhodných na výrobu matracov a iného čalúnenia nábytku. Alternatívny výplňový materiál tvorí aj zmes čistého recyklovaného textilného odpadu, ktorý je ešte lacnejší ako spomínané materiály.

Materiály, ako je africká tráva či srsť zvierat, sa dnes v bežnej čalúnnickej výrobe prakticky nepoužívajú, či už pre svoju cenu, alebo náročnosť spracovania. Na zabezpečenie mäkkosti sa často používajú aj pružiny a matrace s tenkou vrstvou čalúnenia z mäkkých materiálov a s vysokou vrstvou pružín. Použitím pružín sa znižujú náklady na výrobu týchto matracov, ale na trhu sa najviac cenia hrubé viacvrstvové výplne z mäkkých materiálov bez kovových častí. Poťah Na ochranu výplne a zabezpečenie príjemného pocitu pri dotyku s čalúnením sa výplňové materiály prekrývajú poťahovými látkami. Ich výber je veľmi pestrý a ťažko jednoznačne odpovedať na otázku, ktorý materiál je najvhodnejší. Veľkou pomôckou je novodobé označovanie výrobkov, ktoré uľahčuje výber. Na etikete je spravidla údaj o spôsobe použitia (pre verejné priestory, na domáce použitie, náročné domáce použitie a pod.), ako aj odolnosť proti opotrebovaniu (žmolkovitosť, oder, rozvláknenie) meraná na prístroji Martindale a vyjadrená pomocou stupnice. Výrobky s odolnosťou do 10 000 sú vhodné na domáce použitie (lacnejšie sedačky), pri 25 000 na náročné domáce použitie, nad 40 000 ich možno použiť na verejných priestoroch.

Ceny materiálov na náročné domáce použitie sa pohybujú od 250 Sk/bm (šírka 140 cm). Poťahové látky napr. v autobusoch majú odolnosť proti opotrebovaniu vyjadrenú číslom až okolo 100 000. Všetky takto odolné materiály sa vyrábajú z polymérov, zvyčajne z polyesterových vlákien. Pri kúpe materiálu si môžeme od predajcu vypýtať na nahliadnutie atest, ktorý je dokumentom certifikovanej skúšobne materiálov potvrdzujúcim údaje na etikete. Ak sa predajca javí ako nedôveryhodný a nemá k dispozícii atest, výrobok radšej nekupujme. Okrem tkanín a pletenín je na trhu dostatok prírodných či umelých usní: koženka, ekologická i pravá koža, ktoré tiež môžu mať presne vymedzené použitie a vyskúšanú odolnosť proti opotrebovaniu. V ekokoži sa na rozdiel od koženky nachádzajú aj čiastočky pravej kože. Obyčajnú čiernu koženku na očalúnenie sedadla na stoličke kúpime približne za 250 Sk/m2. Koženka s gramážou 350 g/m2 sa používa na čalúnenie dverí. Pri šírke 140 cm jeden bežný meter stojí asi 250 Sk. Koža je drahšia (od 600 do 2 000 Sk/m2) a okrem toho je citlivá na znečistenie, takže odporúčame jej tmavšie farebné vyhotovenie, hoci obchody s nábytkom ponúkajú kožené sedacie súpravy vo svetlých krémových odtieňoch. Treba si uvedomiť, že fixkou popísané kreslo už nevyčistíme, takže v domácnostiach s malými deťmi takéto drahé poťahové materiály nie sú vhodné.

Prostriedky na spájanie materiálov Lepidlo je ďalší materiál potrebný na prácu s čalúnením. Čalúnnické kaučukové lepidlá sa vyznačujú slabším zápachom oproti ostatným kaučukovým lepidlám, a to napriek tomu, že ide o rozpúšťadlové lepidlá. Možno nimi lepiť uvedené hmoty navzájom aj na iné podklady, ako sú drevo, drevotrieska, papierové lepenky a iné materiály používané v nábytkárstve. Jednokilogramové balenie lepidla S4 kúpime za cenu od 120 Sk. Na upevňovanie poťahových materiálov k dreveným častiam sa dnes používajú najmä sponky. Vyrábajú sa z oceľového drôtu. V malých elektrických sponkovačkách sa používajú sponky s dĺžkou nôžky do 14 mm a priemerom drôtu do 1 mm. Cena balenia je približne 70 Sk (za 18 000 sponiek). Menej sa používajú klince, a to najmä vtedy, keď chceme plochými alebo pologuľatými hlavičkami ozdobiť nábytok na viditeľnom mieste. Na menej náročné spoje sa používajú klince s veľkou hlavičkou, priemerom 1,4 mm a dĺžkou 12 mm. Cena za 1 kg je približne 60 Sk. Poťahové materiály spájame šitím. Pri ručnom šití sa používajú špeciálne nite z vlnenej alebo bavlnenej priadze. Navliekame ich na čalúnnické ohnuté ihly. Nite z polyamidu sa používajú najmä na strojové šitie. Náradie Na rozoberanie kostry používame bežné stolárske (v prípade lepenej kostry), resp. zámočnícke náradie ako kľúče, kombinačky (pri montovanej konštrukcii). Pri práci s čalúnením by nám nemali chýbať pomôcky špeciálne určené na čalúnnické práce: uvoľňovač sponiek (100 Sk), čalúnnické kladivko (550 Sk), čalúnnické špendlíky a najmä sponkovačka. Profesionáli používajú pneumatické sponkovačky, ku ktorým je potrebná tlaková nádoba s kompresorom. Na jednoduché opravy v domácnosti nám postačí elektrická sponkovačka. Lacnejšiu sponkovačku kúpime od 500 Sk, značkové výrobky približne do 3 200 Sk.

Na zhotovovanie nových poťahov na matrace je potrebný šijací stroj.

Autor: František Klobušický

Zdroj magazín UROB SI SÁM