Záhradné kozuby
Záhradné krbyOheň znamená aj pre dnešného človeka pocit bezpečia a pohody, teplo domova sálajúce z ohniska, pece či kozuba, uvarené a upečené jedlo. Strážkyňou ohňa bola odpradávna žena - darkyňa života. K ohňu má človek osobitný vzťah, má ho rád ”skrotený” vo svojej blízkosti. Hoci sa v súčasnosti na vyhrievanie obydlí využíva spaľovanie iných palív ako v minulosti a otvorený oheň býva len doplnkom, jeho obľuba vzrastá najmä vonku - v záhrade. Oheň a horenie Aby spaľovanie bolo dokonalé, uhlík sa musí spáliť na oxid uhličitý (a nie na oxid uhoľnatý, vodík v palive sa musí premeniť na vodu a síra na oxid síričitý). Aby proces prebehol, je potrebný prebytok vzduchu, čo je vo vonkajšom prostredí záhrady zabezpečené. Výsledkom spaľovania je uvoľnenie tepelnej energie a svetla. Pri spaľovaní horľavých látok vzniká aj ich dymová súčasť. Preto je dôležité spaľovať vhodné palivo vhodným spôsobom a pri vhodnom a dostatočnom odvádzaní dymu. Využitie ohňa v záhrade Spojenie príjemného tepla sálajúceho z otvoreného ohňa a jeho pahreby s prípravou a jedením chutného pokrmu vytvára príťažlivú kombináciu na pekné trávenie rodinných popoludní i stretnutí s priateľmi. Za týmto zážitkom nemusíme ísť ďaleko do prírody, ale môžeme byť pritom obklopení prírodnou scenériou - zeleňou záhrady. Exteriérový kozub Záhradné (vonkajšie) kozuby vychádzajú z pôvodnej konštrukcie interiérového kozuba s otvoreným ohniskom. Základnými súčasťami kozuba sú (jednostranne alebo na dve susedné strany) otvorený spaľovací priestor, ktorý tvorí ohnisko s roštom, a komínový sopúch. Táto zjednodušená konštrukcia umožňuje dobré horenie (plameň je chránený pred vetrom a vzdušným prúdením), odvádzanie dymu a vyhrievanie okolia pred kozubom teplom, odrazeným od zadnej steny spaľovacieho priestoru. Aby mal dobrý ťah Dôležité je navrhnúť správny pomer medzi veľkosťou ohniskového otvoru - portálu, svetlosťou komínového prieduchu (v najužšom mieste) a výškou komína. Veľkosť ohniskového otvoru i celého kozuba súvisí aj s veľkosťou priestoru, ktorý má kozub vyhrievať: do menších a uzavretejších priestorov sú vhodné menšie kozuby. Ohniskový otvor sa najčastejšie robí vo veľkosti 50 x 60 - 70 x 40 cm (výška, šírka, hĺbka). Svetlosť komínového prieduchu (vnútorná šírka) sa pohybuje od 20 x 20 do 30 x 30 cm, pričom sa od spodnej časti, ktorá nadväzuje na spaľovaciu komoru, smerom nahor zužuje. Vhodná výška komína, ak sa v ňom bude kúriť drevom a dreveným uhlím, je od 2,5 do 3 m. Stavaný - murovaný kozub Materiál na jeho stavbu si môžeme individuálne vybrať tak, aby ladil s bezprostredným okolím - so soklom domu, záveternou stenou, prípadne dlažbou odpočívadla (čo je výhoda oproti prefabrikovaným kupovaným záhradným kozubom). Stvárnenie celej stavby môže byť robustnejšie, murivo podľa použitého materiálu hrubšie. Skladaný - stavebnicový kozub V súčasnosti je na trhu ponuka viacerých, i svojpomocne poskladateľných, zostáv viacúčelových grilovacích kozubov. Zostava spravidla obsahuje tieto prvky: základovú dosku, spodné nosné dielce, ohniskovú dosku, bočnice ohniskovej komory s drážkami na zasunutie grilovacej mriežky, prekladový rám pod komínový dielec, ihlanovitý zachytávač spalín (krátky komín) a komínovú striešku s bočnými otvormi. Materiálovo kombinovaný kozub Kombinovaný kozub spravidla nie je prenosný. Tieto kozuby poskytujú veľkú variabilitu v stvárnení a sú vhodné do moderných záhrad. Neprenosnú časť kozuba tvorí ohnisko s roštom alebo vyskladaná ohnisková komora. Ohnisko je stabilne umiestnené na kamennej podmurovke. Nad ním je odnímateľný alebo stabilne umiestnený plechový zberač dymu s komínom, ktorého výška nepresahuje 2 - 3 m. Plechová časť z oceľového, medeného i antikorového plechu môže mať oválny, kruhový alebo aj hranatý prierez. Výber miesta Príjemne sálajúce teplo z otvoru ohniska na jednej strane vyvoláva na druhej strane prúdenie nepríjemného chladnejšieho vzduchu zospodu - smerom ku kozubu. Osoby sediace v jeho blízkosti sú potom z jednej strany v dosahu tepla, ale ich chrbty sú nepríjemne ochladzované. Preto je vhodné umiestniť kozub v závetrí domu, v záreze svahu, využiť terénnu vlnu alebo vybudovať záveternú stenu na obmedzenie chladného prúdu vzduchu a usmerniť teplý vzduch smerom k sediacim pomocou odrazu alebo akumulovaním tepla vo vhodnom materiále steny či múru stavby. Miesto má byť chránené aj pred prevládajúcimi vetrami. Miesto s kozubom by malo byť aj vhodne zatienené pred ostrým slnkom a kryté aj pred nepriaznivým počasím pergolou alebo strieškou, prípadne vysúvacou markízou. Kozub neumiestňujeme pod koruny stromov. Na prípravu jedla sú potrebné plochy na úpravu potravín - samostatný stôl alebo vstavaná doska, miesto na uloženie nádob s prísadami (korenia, omáčky), kuchynského náradia i riadu. Vhodné je mať na mieste aj vývod s pitnou vodou, na opláchnutie rúk počas prípravy jedla, alebo miesto na nádobu s vodou. Treba myslieť aj na to, že dym z nášho kozuba môže obťažovať susedov. Kozubové a grilovacie príslušenstvo K základnému kozubovému príslušenstvu patrí kovový rošt, na ktorom horí palivo, a je podmienkou dobrého horenia polien alebo drevených brikiet, lebo umožňuje k nim prístup vzduchu zospodu. Má podobu mriežky z oceľových prútov na nožičkách vysokých 5 - 7 cm so zvýšenými okrajmi, aby polená nevypadávali von. Na udržiavanie ohňa potrebujeme príslušné náradie - kozubové kliešte, kutáč, dúchadlo (mech na rozdúchavanie ohňa), lopatku na horúci popol a na prípadné zmetenie žeravých uhlíkov spred kozubového otvoru. |