Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

Výťahy, zvislé plošiny
Zvislá výťahová plošina: je možné ju inštalovať bez opláštenia dráhy a to u súkromných...
Stali sme sa oficiálnym montážnym partnerom Jablotron.
Od 22. 10. 2013 sme sa stali oficiálnym montážnym partnerom Jablotronu a od 8. 11. 2013 sa zobraz...
Biela Vstavana skrina
V cene je zahrnuté : biely korpus znacky EGGER U 113 ,biele dvere znacky EGGER U 113, štetinky a ...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

sadrokartonista
Hľadáme pracovníkov na pozíciu sadrokartonista Platové podmienky dohodou po osobnom pohovore...
stavbyvedúci
Hľadáme pracovníka na pozíciu stavbyvedúci Platove podmienky dohodou po osobnom pohovore...
Obchodník - vedúci pobočky
Ponúkame spoluprácu pri priamom predaji prístroja PRO-AQUA - obchodné zastúpenie resp. obchodné part...

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

demolacne prace
hladam pracu pre mojich ludi buracie prace aj v zahranici lacno a kvalitne aj murarske prace berieme...
obchodny zastupca
pradaj produktov, kontakt s klientom a uzatvaranie zmluv s klientami. Potrebne vlastne auto, telefo...
Technické opravy v domácnosti - hodinový manžel
Služba hodinový manžel je všestranný opravár, vykonávam technické opravy v domácnosti, vodoinštalaté...

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
49 2704(32%)

hypotékou
35.5 1941(23%)

bývam v podnájme
34 1838(22%)

iným spôsobom
34 1865(22%)

Hlasovalo: 8348

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Posuvné dvere a steny

  « späť na úvodnú stránku

Posuvné dvere a steny


Stretávame sa s nimi bez toho, aby sme im venovali zvláštnu pozornosť – v obchodoch, verejných budovách, hoteloch a takmer v každej domácnosti.
Zasklené skladacie dvere sú totiž súčasťou nábytkového vybavenia (vstavané skrine, šatníky), sprchovacích kútov či vaní. Posuvné dvere sa dnes montujú častejšie i do bytov či rodinných domov. V interiéri slúžia najmä ako vnútorné dvere oddeľujúce dve miestnosti. Často sa používajú aj v zimných záhradách.

Zimná záhrada na báze plastov
Využívajú sa pri zastrešení bazénov. Posúvanie v horizontálnom smere sa uplatňuje aj na garážových bránach a vonkajších bránach zabezpečujúcich prístup na pozemok. V niektorých bytoch a rodinných domoch sa budujú veľkoplošné mobilné priečky, ktoré môžu vytvoriť dve menšie miestnosti alebo naopak premeniť ich na jednu veľkú izbu. Posuvné a skladacie prvky teda plnia základné funkcie pri členení a spájaní priestorov: opticky členia priestory (bez tesnenia, napr. harmonikové dvere), izolujú akusticky či tepelne, slúžia ako protipožiarne prvky (tesnené, zateplené a pod.).

Posuvné dvere
Otvárajú a zatvárajú sa po osi rovnobežnej s plochou krídel (posuvných prvkov). Pri skladacích prvkoch pribudne k posuvnému pohybu v smere skladania aj pootočenie prvku.
Posuvné dvere (aj zasklené steny, priečky) sú jednokrídlové alebo viackrídlové. Krídla sa pohybujú po jednej alebo viacnásobných dráhach. Zasunúť ich možno do niky, priečky, za obklad alebo sa dajú odsunúť, pootočiť a zložiť na určenom mieste. Teleskopické dvere sa otvárajú postupným zasúvaním menších dielcov do väčších. To si vyžaduje postupné zväčšovanie hrúbky dielcov. Je vhodné, aby teleskopické dvere boli z nekorodujúcich kovov.



Tesnenie
Nesmie brániť posúvaniu. Malo by prebiehať v jednej tesniacej rovine (bez odskokov), esteticky zakryté zalomením medzi vertikálnymi škárami prvkov. Prítlak na tesnenie sa dosiahne kovaním, využitím hmotnosti prvku alebo magnetmi. V obvodových konštrukciách treba zabezpečiť aj odvedenie vody do vonkajšieho prostredia a zabrániť vnikaniu vonkajšieho vzduchu. Zvislé škáry vo vnútorných priestoroch majú metličkové tesnenie, ktoré je nedostatočné z hľadiska priepustnosti vzduchu. Vhodnejšie je využiť klesanie vodiacej dráhy; najnižšie je pri uzavretých dverách, ktoré vlastnou hmotnosťou dotláčajú tesnenie. Otvorením sa krídlo nadvihne, takže tesnenie nebráni pohybu. Zošikmenie dráhy môže byť aj vo vodorovnej rovine. Dvere sa otvorením odsunú od rámu (zárubne) a tesnenie sa uvoľní.
Dvere možno utesniť aj špeciálne vyriešeným kovaním na dverách. Pootočením kľučky pri otváraní sa prvok nadvihne a mierne posunie, a tým sa uvoľní tesnenie po celom obvode prvku.

Skladacie dvere
Skladacie dvere sa vyrábajú dvoj- a viackrídlové. Krídla sa pri zatváraní zložia kolmo na vodiacu dráhu a po zložení sa môžu odsunúť na určené miesto. Jednotlivé krídla sú návzájom spojené závesmi. Ľahké dverové krídla v bytoch zvyčajne visia na závesoch s kolieskami a čapom a sú vedené horným vodiacim systémom. Ťažšie prvky sú podopreté podvozkami na kolieskach s čapmi, ktoré sa pohybujú po spodnom vodiacom systéme. Z hľadiska tesnenia je najvhodnejšie, aby sa závesy či podvozky s čapom nachádzali medzi krídlami. Ak sú nad alebo pod plochou krídla, skladacie prvky sa nedajú tesniť, lebo medzi nadpražím a podlahou musí zostať medzera, ktorá umožňuje skladanie prvkov. Jednotlivé krídla možno navzájom utesniť na pero a drážku alebo polodrážkou, ktorá sa dopĺňa tesnením. Pri uzavretí sa môže tesnenie dotlačiť pomocou zástrčky.

Harmonikové dvere
Harmonikové dvere sa líšia od skladaných dverí celistvým plášťom. Jeho celistvosť zabezpečuje pružný materiál (koža, koženka) alebo tuhý plášť z lamiel (drevo, PVC). Pri harmonikových dverách nižších ako 2 400 mm stabilizácia nie je potrebná, čo umožňuje optické rozšírenie priestoru bez prerušenia podlahy. Harmonikové dvere slúžia predovšetkým na optické členenie priestorov, lebo sa nedajú tesniť v horizontálnych škárach.