Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

Bezdrôtové príslušenstvo Came séria Rio.
Bezdrôtové príslušenstvo pozostáva z riadiacej elektroniky, fotobuniek, majáku a citlivého re...
Biela Kuchynska linka
V cene je zahrnuté: biely korpus znacky EGGER U 113 , biele dvierka znacky EGGER U 113, pracovná ...
FONTÁNY
Návrh a realizácia-výroba fontán pre interier a exteriér. ...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

Montážnik sadrokartónu
Hľadáme šikovných a zručných montérov sadrokartónu do TPP alebo na živnosť. Ponúkame spoluprácu jedn...
sadrokartonista
Hľadáme pracovníkov na pozíciu sadrokartonista Platové podmienky dohodou po osobnom pohovore...
Obchodný zástupca
Hladáme na pracovnú pozíciu obchodného zástupcu pre región Bratislava a okolie,v oblasti predaja kli...

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

demolacne prace
hladam pracu pre mojich ludi buracie prace aj v zahranici lacno a kvalitne aj murarske prace berieme...
ponukam obkladanie a dlaždenie interier aj exterier
Na Obkladacie prace sa špecializujeme už 20 rokov a máme za sebou vela skúsenosti v zahraniči ako Be...
stavebna spoločnosť
stvebné práce ,rekonštrukcie,hrubé stavby...

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
50.5 2576(33%)

hypotékou
35.5 1819(23%)

bývam v podnájme
34 1713(22%)

iným spôsobom
34 1732(22%)

Hlasovalo: 7840

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Ako vyberať strešnú krytinu

  « späť na úvodnú stránku

Ako vyberať strešnú krytinu


Aby sme objekt optimálne zastrešili, musíme voliť materiály jednotlivých prvkov strešnej konštrukcie a opláštenia tak, aby vzájomne harmonizovali a umožnili bezproblémovú funkčnosť a pekný vzhľad strechy.

Pre správny výber strechy už pri projekte sú podstatné klimatické, priestorové, konštrukčné, chemické, technologické a montážne faktory.

Kritériá výberu:
* sklon strechy
* hmotnosť
* štruktúra povrchu
* stav krovu
* klimatické podmienky
* cena
* kvalita (pevnosť, nasiakavosť, UV odolnosť)
* záruka
* estetické požiadavky


Betónová strešná krytina je ekonomickejším variantom skladanej škridly ako keramická. Kompletný sortiment a variácie farieb i tvarov umožňujú jej použitie na všetky typy budov – od moderných spoločenských objektov cez rodinné domy, vysokohorské chaty až po rekonštrukcie pamiatok. Kvalitný materiál dáva betónovej škridle vysokú pevnosť, čo je výhodou pri náhlych zmenách počasia a pri mechanickom tlaku, napríklad pri pohybe na streche. Hodí sa i do náročnejších poveternostných podmienok, lebo má nízku nasiakavosť a vysokú mrazuvzdornosť. Vyrába sa z portlandského cementu, piesku, vody a prímesí. Jej povrch býva hladký alebo granulovaný, líšiť sa môže aj farbou. Z hľadiska tvaru má betónová krytina veľa možností. Osvedčená a veľmi rozšírená je tzv. bobrovka, vhodná aj na prekrytie komplikovanejších striech a zakrivení.


Šindľová krytina patrí medzi najstaršie krytiny. I keď bola ako horľavá krytina rôznymi zákonmi a ediktmi vytláčaná z miest a hodnotnejších objektov, stále je tu. A asi naďalej bude – vďaka snahe pamiatkarov o obnovu pamiatok do ich pôvodných podôb a materiálov, aj vďaka silnejúcemu trendu návratu k prírode a prírodným materiálom. V prospech šindľovej krytiny hovorí jej nezameniteľný vzhľad, členitosť, punc ručnej práce a možnosť pokrytia prakticky akéhokoľvek tvaru. Šindle delíme podľa spôsobu výroby na štiepané a rezané. Štiepaný dosahuje životnosť 60 i viac rokov, rezaný zhruba tretinovú. Šindle delíme aj podľa drevín, z ktorých sa vyrábajú. Podľa častosti výskytu je to smrek, jedľa, smrekovec a dub. Váha tejto krytiny sa udáva 40 – 50 kg/m² na dvojité krytie. Minimálny sklon strechy vhodný pre šindľovú krytinu je 25°.


Vláknocementová krytina – eternit je určená pre novostavby a pre rekonštrukcie a obnovu historických objektov. Vláknocement je vyrobený z látok, ktoré nepôsobia negatívne na životné prostredie. Je nehorľavý a možno ho použiť pre všetky typy budov. Nie je limitovaný ani výškou budovy. K ďalším výhodám eternitu patria vysoká kvalita, farebná stálosť a fakt, že sa nemusí ukladať na latovanie. Dobre sa s ním vykrývajú oblúkové vikiere, úžľabia aj kužeľové časti striech. 10 ročná záruka výrobcu sa vzťahuje aj na farebnú stálosť. Životnosť materiálu je cca 80 rokov.
Najpredávanejším a najžiadanejším tvarom krytiny je štvorcová rezaná pre francúzske krytie.Od iných výrobkov sa odlišuje najmä tým, že je farbený v celej hmote. Veľkosť šablóny je 400 x 400 mm.

Plechové strešné krytiny spájajú ľahkosť, nízke náklady, rýchlu montáž a vysokú variabilitu farebnej škály. Vstupný materiál plechovej krytiny tvorí ochranná PVC fólia, vrchný lak, 2-násobná vrstva základného náteru, 2-násobná vrstva pasivácie (ochrana proti korózii), 2-násobná vrstva zinkového povlaku, oceľový plech a antikondenzačná vrstva. Dlhodobú funkčnosť, ktorá sa počíta na viac ako polstoročie, zaručuje okrem profesionálnej montáže a kvalitného vstupného materiálu aj aplikácie výrobcom doporučeného spojovacieho, odvetrávacieho, odkvapového a doplnkového sortimentu. Odporúčaný sklon plechovej profilovanej strešnej krytiny je 8°. Nižšie sklony si môže realizátor stavby dovoliť už len u vegetačných striech a ak zvolí kovovú krytinu alebo bitúmenové vlnité tabule.


QUICK STEP® - stupňovitá strecha RHEINZINK
Stupňovitá strecha RHEINZINK je inteligentná, flexibilná alternatíva tradičných strešných krytín. Tento inovovaný a kvalitný systém je vhodný pre rôzne tvary striech so sklonom od 10° do 75°. Modulárne, prefabrikované komponenty vo vyhotovení povrchu RHEINZINK – „predzvetraný – pro modrosivý“ a „predzvetraný – pro bridlicovosivý“ vyrábané na objednávku umožňujú presné a úsporné plánovanie, efektívnu montáž a pomocou stupňovitej horizontálnej štruktúry vytvárajú opticky veľmi elegantné členenie strešnej plochy.
Tajomstvom stupňovitej strechy QUICK STEP firmy RHEINZINK sú prefabrikované presné profily a im prispôsobený upevňovací systém. Systém sa montuje skrytým spôsobom pomocou úponiek, ktoré sú spolu s drevenými lištami klinového tvaru pripevnené k nosnej konštrukcii. Táto technologická novinka v kladení strešnej krytiny je chránená patentom firmy RHEINZINK. Horizontálna stupňovitá štruktúra strešných profilov umožňuje realizovať architektonicky neobvyklé – úplne nové tvary striech.


Monterrey patrí k najznámejším a najobľúbenejším krytinám z produkcie Ruukki na Slovensku. Charakteristickým znakom tohto druhu oceľovej krytiny je škridlový profil, ktorý dokonale vynikne na veľkých i malých strechách. Strešná krytina Monterrey je preto ideálna na strechy domov a budov, kde estetika hrá kľúčovú úlohu. Vďaka nej sa aj skromný dom zmení na pôvabný a elegantný. Škridlový profil krytiny Monterrey sa môže použiť tam, kde komplikovaný tvar strechy vyžaduje neštandardné strihanie oceľového plechu, napríklad do uhla. Strešná krytina Monterrey je vhodná na strechy so sklonom od 8° a je dostupná v povrchových úpravách Polyester, Polyester Matt, Pural a Pural Matt, vo farebnom vyhotovení RR firmy Ruukki. Ku krytine sa dodáva v rovnakom farebnom otieni aj odkvapový systém, príslušenstvo a bezpečnostné prvky, ako kompletný strešný systém Monterrey TS39-350-1 100.


Decorrey TM je univerzálna strešná krytina pre nenáročného zákazníka. Jednoduchý dizajn, starostlivo zvolená hĺbka profilu a dĺžka modulu krytiny umožnili rozšíriť ponuku firmy Ruukki o ekonomicky výhodnú škridlovú krytinu. Strešná krytina Decorrey TM je ideálna pre menšie rodinne a bytové domy. Tento typ krytiny odporúčame použiť pre strechy so sklonom väčším ako 14°. Na Slovensko sa Decorrey TM dodáva len s povrchovou úpravou Polyester lesklý a len v troch farbách – červená, tehlovočervená a hnedá.


Ekologická strešná krytina JJJ ClimaLife má špeciálnu povrchovú úpravu s obsahom titándioxidu (TiO2), ktorý pôsobí ako katalyzátor a v súčinnosti so slnečným žiarením, vlhkosťou a vzdušným kyslíkom neutralizuje nebezpečné oxidy dusíka zo znečisteného vzduchu. Táto aktívna vrstva sa nikdy nespotrebuje. Ekologická strešná krytina dokáže neutralizovať až 90 % oxidov dusíka – NOX, ktoré produkuje doprava, priemysel a vykurovanie. Zneutralizované škodlivé látky potom dážď zmyje do kanalizácie. Analýzou dažďovej vody zo striech s týmto povrchom bsa zistilo pH vody 7,6 a hodnota NO3 - 3,22 mg/l, čo je aj pri porovnaní s prípustnou hranicou pre pitnú vodu (50mg/l) veľmi nízke číslo. Podľa priemerných meraní strecha s povrchovou úpravou ClimaLife s rozlohou cca 200 m² za rok odstráni z ovzdušia také množstvo oxidov dusíka, aké v priemere vyprodukuje jedno osobné auto, ktoré najazdí asi 17 000 km. Nová strešná krytina sa vyrába len v matnej povrchovej úprave pre správne fungovanie jej systému. Vyrába sa v červenej a hnedej, farbe, cenovo je porovnateľná s inými typmi strešnej krytiny.