Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

umelé skalné steny a imitácie kameňa
Navrhujeme a realizujeme imitácie skalných stien ,kamenné imitácie , umelé jaskyne .Naše skal...
Krby , kachle, krbové príslušenstvo cez e-shop
Ak si želáte nakupovať z pohodlí svôjho domova náš internetový obchod je tu pre Vás. Sam...
Vstavané skrine do všetkých Praktikov zadarmo !
...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

člen zásahovej motorizovanej hliadky
výkon práce v zásahovej motorizovanej hliadke na preverenie poplachového signálu na pripojených obje...
Zatepľovač
Hľadáme zatepľovačov pre Banskú Bystricu....
Spolupráca
Ponúkame spoluprácu zmluvným projektantom,elektromontážnym firmám a obchodným partnerom v regiónoch ...

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

Prace vo vyskach
Vykonavame vyskove prace pomocou horolezeckej techniky, natery, montaze roznych zariadeni, revizie n...
Ponúkame naše služby - tesárske práce
Realizujeme montáž krovov s pokrývaním,rekonštrukcie striech šalovacie práce, montáž strešných okien...
Podlahár
Hľadám samostatných a zručných podlahárov na velkoplošne drevené parkety. http://www.podlahy-molan...

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
50.5 2662(33%)

hypotékou
35.5 1896(23%)

bývam v podnájme
34 1802(22%)

iným spôsobom
34 1819(22%)

Hlasovalo: 8179

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Teplo v inteligentom dome

  « späť na úvodnú stránku

Teplo v inteligentom dome


Myšlienka bývania v inteligentnom dome nie je výsledkom technologického pokroku posledného desaťročia. Automatizovaný dom, ktorý sám riadi vykurovanie a audio či video systémy v každej miestnosti existuje už od 50. rokov minulého storočia.


Inteligentný dom (ID) od základov zmenil ponímanie „spolužitia“ človeka s technikou. Podľa miery inteligencie rozdeľujeme domy do piatich kategórií. Do prvej patria domy, obsahujúce inteligentné zariadenia a systémy, ktoré fungujú nezávisle od ostatných, napríklad riadenie osvetlenia pomocou snímača prítomnosti osoby. Ďalším stupňom sú stavby so systémami, ktoré komunikujú medzi sebou. Príkladom je bezpečnostný systém, ktorý sa aktivuje po uzamknutí vchodových dverí a navyše, vyšle príkaz na vypnutie hudby či zníženie teploty v dome. Prepojený dom umožňuje vzdialené ovládanie systémov a prístup k informáciám aj zvonku. Učiaci sa dom zaznamenáva aktivity, ktoré sa dejú a následne používa zhromaždené údaje podľa predvídaných potrieb jeho obyvateľov. Posledným typom je pozorný dom, ktorý neustále vyhodnocuje aktivity a polohu ľudí, aby samočinne ovládal systémy v reálnom čase. Prvé tri typy obsahujú bežne dostupné technológie, posledné dve kategórie sú predmetom výskumov.


Kúrenie v ID

Elektronickou reguláciou kúrenia a osvetlenia ID môžete ušetriť až tretinu nákladov a zároveň si zvýšiť komfort bývania. Teplotu nastavíte v každej miestnosti zvlášť. Podľa účelu izby odporúčajú odborníci udržiavať v obývačke, kuchyni, detskej izbe a pracovni teplotu 20 až 21 °C, v spálni 18 až 20 °C, v kúpeľni a na toalete 22 až 24 °C a v predsieni, na chodbe i na schodisku 15 až 16 °C. Každé zvýšenie teploty v miestnosti hoci len o 1 °C zvyšuje spotrebu energie až o 6 %. Z hľadiska úspory je, samozrejme, najdôležitejší zdroj vykurovania a spôsob, akým získavate teplo. Inteligentný dom prispeje k zníženiu nákladov na vykurovanie využitím informácií o prítomnosti osôb a následným znížením teploty, resp. zastavením klimatizácie.




Úspora v každej miestnosti

Vykurovanie v inteligentnom dome je komfortnejšie. Úsporu dosiahnete vykurovaním každej miestnosti zvlášť, na čo potrebujete merať teplotu a namiesto ručne ovládaných termoregulačných hlavíc použiť elektricky ovládané hlavice. Kúrenie môžete riadiť automatickým či manuálnym prepínaním rôznych režimov, časových programov na noc a deň i diaľkovým ovládaním. Režimy môžu platiť pre celý dom, skupinu miestností alebo sa nastavia v jednotlivých izbách podľa rytmu každého člena rodiny. Na riadenie teploty v miestnostiach netreba umiestniť do každej izby samostatný termostat. Stačí, ak sa teplota meria pomocou tepelného snímača. Ušetrí sa tým priestor na stene.




Kozub na diaľkové ovládanie

Kozub sa uplatní aj v inteligentnom dome. Ak máte plynový kozub, môžete jeho ovládanie pripojiť na riadiaci systém domu. Integrovaným diaľkovým ovládaním uvediete kozub do činnosti, skontrolujete jeho tepelný výkon, resp. otáčky ventilátora. Ak ho napojíte na termostat, poteší vás udržiavanie predvolenej teploty v miestnosti. Plynový kozub je síce ochudobnený o zvuk praskajúceho horiaceho dreva, ale vyzerá veľmi realisticky a príťažlivo. Okrem plynovej regulácie a jednoduchého ovládania je aj pohodlný – stačí jedno stlačenie gombíka, odpadnú starosti s odpratávaním popola či zásobou dreva. Pre vyššiu bezpečnosť možno nainštalovať detektor úniku plynu a vzniku CO. Pri vyššej koncentrácii tohto jedovatého plynu, ktorý vzniká pri nedokonalom spaľovaní, sa automaticky odpoja zo siete ostatné plynové spotrebiče, otvoria sa okná a ventilácia začne pracovať na maximum. Elektrické krozuy zasa veľmi realisticky imitujú oheň trojrozmernou simuláciou plameňa a dokonca i zvuku ohňa. Efekt plameňa môžete využívať aj bez zapnutého vykurovania, čo oceníte za teplých letných večerov.




Štandard?

Ovládanie vykurovania a teploty v inteligentom dome je len jednou z mnohých výhod modernej doby. O pár rokov bude kontrolované bývanie možno štandardom, na ktorý si rýchlo zvykneme a sms správy o poruchách vykurovania či klimatizácie v domácnosti, ktoré sa stali počas našej neprítomnosti, nebudeme považovať za nič výnimočné.


TEXT Sláva Štefancová

FOTO Crestron, IQ dum