Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

Biela Kuchynska linka
V cene je zahrnuté: biely korpus znacky EGGER U 113 , biele dvierka znacky EGGER U 113, pracovná ...
KOVOVÁ SOCHA
Návrhujeme a vyrábame kovové sochy a interierové doplnky podla priamo na mieru Vášmu priestor...
FONTÁNY
Návrh a realizácia-výroba fontán pre interier a exteriér. ...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

tesár,pokrývač
Hľadáme pracovníkov na pozíciu tesár,pokrývač Platové podmienky dohodou po osobnom pohovore...
Montážnik sadrokartónu
Hľadáme šikovných a zručných montérov sadrokartónu do TPP alebo na živnosť. Ponúkame spoluprácu jedn...
Obchodný riaditeľ - Obchodný manažér
Pracovná náplň: - elektronické aukcie - verejné obstarávanie - kontakt s klientom - kalkulácie ...

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

stavebna spoločnosť
stvebné práce ,rekonštrukcie,hrubé stavby...
zateplovač, fasádnik
viac info na http://www.tatrastav.eu/praca ...
Obchodný zástupca zatepľovanie
Som obchodný zástupca so skúsenosťami a kontaktmi na zatepľovacie práce. Hľadám spoločníka-firmu na ...

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
50.5 2574(33%)

hypotékou
35.5 1817(23%)

bývam v podnájme
34 1709(22%)

iným spôsobom
34 1730(22%)

Hlasovalo: 7830

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Grilovanie v záhrade

  « späť na úvodnú stránku

Grilovanie v záhrade


Grilovanie má vo svete veľkú tradíciu. Aj v našich zemepisných šírkach sa už rozšilo natoľko, že záhradné grily sa stali tradičným doplnkom záhrad.


Posedenie v záhrade neodmysliteľne patrí k tomuto ročnému obdobiu. Záhradná párty spojená s grilovaním je výbornou príležitosťou stretnúť sa s priateľmi a ochutnať jedlá, ktoré bežne v uzavretom priestore kuchyne nepripravujeme. Vybrať vhodný gril však vôbec nie je jednoduché. V prvom rade si musíme premyslieť, ako často a kde budeme grilovať. Iný typ grilu je vhodný na grilovanie v záhrade, iný na terasu či na balkón. Grilovať sa dá aj pri stanovaní či na dovolenke. Dobrý gril musí vydržať viac ako jednu sezónu, dôležitá je jeho kvalita a pevnosť materiálu. Nekupujte gril z tenkého plechu, ktorý nie je odolný voči hrdzaveniu.


Vhodné umiestnenie v záhrade

Gril alebo záhradný kozub vyžadujú pevnú a dostatočne veľkú plochu, čo najďalej od stromov a horľavých materiálov. Plocha musí byť rovná, len s minimálnym sklonom na odtekanie dažďovej vody. Ideálne je závetrie, chladný vzduch vanúci od vody alebo z lesa dokáže znepríjemniť každú grilovačku. Vonkajší kozub možno pristaviť k stene domu. Dostatočne veľké priestranstvo naokolo zaručí, že okrem umiestnenia stolíkov, lavičiek a stoličiek ostane dosť miesta aj na manipuláciu s potravinami a palivom. Odľahlejšia časť záhrady bude zárukou, že dym a hluk nebude rušiť susedov.


Efektný detail

Gril nie je len zariadením na úpravu pokrmov, môže byť aj efektným detailom a akcentom záhradných posedení. Niektoré modely sa dajú zakrytím roštu zložiť do podoby funkčného stola. Improvizovane môžeme grilovať i vo väčšom terakotovom kvetináči s roštom. Profesionálne sa dá grilovať na griloch z plechov, z betónových dielcov či na griloch postavených z kameňa a tehál. Pozor však na nekvalitné betónové grily, ktoré môžu pri vysokých teplotách prasknúť. V murovaných griloch zasa treba obnovovať špáry šamotovou maltou.


Druhy grilov

Grily rozdeľujeme podľa paliva na štyri základné druhy – grily na drevené uhlie, elektrické, plynové a vodné grily.

Grily na drevené uhlie sú dostupné vďaka nízkej cene. Rovnako jednoducho sa i obsluhujú. Podľa materiálu, z ktorého sú vyrobené, ich sa delia na liatinové a plechové. Liatinové lepšia držia teplo a sú stabilnejšie. Majú okrúhly alebo obdĺžnikový tvar. Ich nevýhodou je dlhší čas prípravy pokrmov. Na takýto gril sa najviac hodí chudé mäso, z ktorého neodkvapkáva tuk na žeravé uhlie a neuvoľňujú sa karcinogénne látky.

Elektrické grily sa využívajú tam, kde kvôli dymu nemôžeme použiť klasické grily. Vďaka elektrickej špirále zabudovanej pod teflónovou grilovacou platňou sa ľahko reguluje ich teplota. Grilovanie na nich je zdravšie ako grilovanie na drevenom uhlí a práca s nimi je čistá, čo oceníte napríklad na balkóne. Ich nevýhodou je, že jedlu nedodajú charakteristickú chuť a vďaka menším rozmerom na nich pripravíte menej porcií.

Plynové grily využívajú ako zdroj energie propán-butánové fľaše. Sú najpredávanejšími grilmi svete. Obľúbeným variantom sú grily s lávovými kameňmi, ktoré sa pomocou plynového horáka rozžeravia a odovzdávajú potravinám teplo. Výhodou kameňov je samočistiaca schopnosť – stačí ich rozohriať na maximálnu teplotu. Takisto nevzniká žiaden dym, takže môžete grilovať aj na balkóne. Kamene vydržia celú sezónu. Ak sa začnú drobiť, treba ich vymeniť.

Vodné grily ohrievajú jedlo pomocou vodnej pary, tepla a dymu. Nádoba s vodou je umiestnená medzi roštom a ohniskom. Rošt je zakrytý príklopom, pod ktorým sa udržiava teplota a potraviny netreba otáčať.


Na čom grilovať

Klasický gril môžete zapáliť niekoľkými spôsobmi – podpaľovacou tekutinou, elektrickým zapaľovačom, komínovým podpaľovačom alebo kockami vloženými medzi brikety a uhlie. Biely nádych brikiet alebo uhlia signalizuje, že sú dostatočne rozpálené a môžu sa vysypať na palivový rošt. Nevýhodou dreveného uhlia je, že po ňom zostáva veľa popola, ktorý sa môže zachytiť na jedle. Drevené brikety zabezpečia rovnomerné rozloženie tepla a horia oveľa dlhšie. Kvalitné brikety môžeme po uhasení použiť na ďalšie grilovanie. Ak chcete aby mäso chutilo ako po údení, pridajte na brikety pol hodiny pred koncom grilovania lupienky Hickory chips, vyrobené z orechového dreva.


Priame a nepriame grilovanie

Pri priamom grilovaní pripravujeme jedlo priamo nad briketami. Grilujeme s nasadeným poklopom, ktorý bráni vzniku plameňa a zaručuje rovnomerný prívod tepla. Počas prípravy jedlo raz obrátime. Nepriame grilovanie je určené na prípravu mäsa, ktorá trvá dlhšie ako 20 minút (celé kusy mäsa – stehno, krkovica, rebierka, hydina). Je podobné pečeniu, drevené uhlie je rozložené na dvoch stranách grilu.


vytvorené v spolupráci s časopisom Dom a Byt