Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

Ab sofort neu! Bequeme, günstige Teilzahlung!
Dies ohne dass der Kunde zur Bank muss – die Bonitätsprüfung erfolgt direkt bei uns über Intern...
Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
FONTÁNY
Návrh a realizácia-výroba fontán pre interier a exteriér. ...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

Obchodník - vedúci pobočky
Ponúkame spoluprácu pri priamom predaji prístroja PRO-AQUA - obchodné zastúpenie resp. obchodné part...
tesár,pokrývač
Hľadáme pracovníkov na pozíciu tesár,pokrývač Platové podmienky dohodou po osobnom pohovore...
Zatepľovač
Hľadáme zatepľovačov pre Banskú Bystricu....

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

živnostník
Partia živnostníkov ponúka svoje služby pri realizácii stavieb rodinných domov i dokončovacích prác....
demolacne prace
hladam pracu pre mojich ludi buracie prace aj v zahranici lacno a kvalitne aj murarske prace berieme...
Plyn,Voda,Kúrenie
Ponukam stavebne prace:Plyn,Voda,Kúrenie Zámočníčke prace,Prestavba bytovych jadier. Plyn,Montáž p...

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
50.5 2574(33%)

hypotékou
35.5 1817(23%)

bývam v podnájme
34 1709(22%)

iným spôsobom
34 1730(22%)

Hlasovalo: 7830

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Využite každý centimeter

  « späť na úvodnú stránku

Doba, keď povala slúžila len na odkladanie starých a nepotrebných vecí, je dávno preč. Atraktívne bývanie pod strechou, s výhľadom na svetlá večerného mesta alebo koruny stromov, dokonale spĺňa predstavu tých, ktorých omrzelo tradičné bývanie medzi štyrmi stenami.

Nielen rodinné domy, ale aj bytové domy a komerčné stavby využívajú priestor pod strechou ako úžitkový. Poskytujú pekný výhľad a osobité čaro bývania pod skosenými stenami podstrešia. Výškové členenie celý priestor zatraktívni. Z hľadiska využitia priestoru sa na podkrovné bývanie ukázala najvhodnejšia manzardová, pultová, oblúková alebo sedlová strecha, s ktorou sa u nás stretávame najčastejšie.

Skrine na mieru

Rekonštrukcia v podkroví, ktorou získate priestor navyše, je finančne menej náročná ako novostavba domu. Ani vysoké podkrovie už nepredstavuje z hľadiska energetickej náročnosti žiaden problém. Nevýhodou priestoru so skosenými stenami je ťažšie zariaďovanie. Veľké skrine a police môžete umiestniť len pri štítových stenách. Podmienkam pod strechou najviac vyhovujú otvorené policové skrine, zavreté skrinky na kolieskach a zásuvky. Zložitý pôdorys bytu často vyžaduje zariadenie nábytkom vyrobeným presne na mieru, ktorý sa prispôsobí šikmým stenám a zúženým priestorom. Na druhej strane, takýmto originálnym nábytkom zvýrazníte jedinečnosť podkrovného bývania. Aj priestory s veľmi nízkou výškou sa dajú nápadito využiť – môžete sem umiestniť nízky nábytkový solitér či umelecký predmet v podobe vázy. Ideálne sú malé skrinky, do ktorých naukladáte sezónne veci.

Poschodie pod hrebeňom

Podkrovné byty sú charakteristické tým, že na okrajoch podlažnej plochy nie je dostatok miesta na to, aby sa tam dospelý človek postavil, pod hrebeňom je však priestor voľný a môžete ho využiť ako knižnicu. Ak má strecha väčší sklon a nadmurovka je vyššia, priestory pod strechou sú ideálne na vybudovanie nového poschodia. Spodnú časť mezonetového bytu môžete premeniť na obývačku a vrchná časť sa stane súkromnou oázou na spanie alebo prácu. V tom prípade je nutné vybudovať schody, ktoré prepoja tieto dve poschodia. Strmé schodisko alebo rebrík však môžu byť pre niektorých členov rodiny nebezpečné a šetrenie miesta vybudovaním príliš strmých schodov sa nevypláca. V dostatočne vysokom podkroví môžete vytvoriť aj efektné medzipodlažie – mezanín. Rozmiestnenie izieb v základnom podlaží a v mezaníne by malo vychádzať z potrieb rodiny a jej zvykov.

Rozdelenie miestností

Niektoré podkrovia nie je vhodné deliť na malé izbičky. Akceptovaním otvoreného priestoru môžete spojiť viaceré funkcie do jedinej miestnosti. V miestach, ktorými chceme voľne prechádzať, potrebujeme výšku aspoň dva metre. Pod skosenou stenou môžete mať aj posteľ, v tom prípade však potrebuje dostatok priestoru nad hlavou nielen na ležanie, ale i na sedenie na posteli. Stena by mala byť vysoká aspoň jeden meter. Obytnú miestnosť oddelíte od vstupnej haly či od kuchyne sklenenými posuvnými dverami. Môžete ich však nechať aj otvorené a umocniť dojem z otvoreného priestoru, v prípade potreby ich môžete kedykoľvek zatvoriť a ponoriť sa do súkromia. Rôzne odtiene skla a kombinácia rozličných povrchov zaručia intimitu priestoru. Tam, kde sa nehodí priehľadné sklo, môžete využiť sklo s leptaným povrchom, ornamentálnymi vzormi, s nepriehľadnou vrstvou laku, pieskované či gravírované sklo. Metódou vrstveného skla s potlačenými medzivrstvami dokonca možno reprodukovať ľubovoľné predlohy a vytvoriť originálne kreácie.

Ideálne pre deti

Ak v podkroví bývajú deti, jeho nevýhody sa môžu zmeniť na prednosti, lebo malé deti sa v nízkych priestoroch cítia príjemne. Pod strešné zošikmenie sa vmestia postele aj pracovný stolík, rôzne zákutia sú zasa ako stvorené na detské hry. Na vyčnievajúce trámy alebo krokvy im môžete zavesiť hojdačku alebo povrazový rebrík. Dospievajúce deti zasa ocenia medziposchodie, ktoré ponúka ateliérový štýl bývania a určitý odstup od rodičov.

Kvalita bývania

Každý vie, že bývanie pod strechou má svoje výhody aj nevýhody. Pozitívne ovplyvňuje psychiku človeka a poskytuje bližší kontakt s prírodou či prostredím mesta, treba však pristúpiť k mnohým kompromisom a prispôsobiť sa priestoru. Kvalitu bývania v podkroví ovplyvňuje okrem plošného a priestorového komfortu aj mikroklíma a bezpečný a bezbariérový pohyb. Dispozičné riešenie by preto malo byť nielen efektné a funkčné, ale najmä bezpečné.


zdroj: www.stavebnictvoabyvanie.sk