Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

Nové IP video vrátniky Dahua.
...
Biela Kuchynska linka
V cene je zahrnuté: biely korpus znacky EGGER U 113 , biele dvierka znacky EGGER U 113, pracovná ...
Výtvarné diela na objednávku
Socha orla- Valčianska dolina, orol Valčianska dolina, socha medveďa - Golf klub Tále,socha ryby...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

Spolupráca
Ponúkame spoluprácu zmluvným projektantom,elektromontážnym firmám a obchodným partnerom v regiónoch ...
Obchodník - vedúci pobočky
Ponúkame spoluprácu pri priamom predaji prístroja PRO-AQUA - obchodné zastúpenie resp. obchodné part...
stavbyvedúci
Hľadáme pracovníka na pozíciu stavbyvedúci Platove podmienky dohodou po osobnom pohovore...

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

Zateplovanie
Hladame zateplovacov v Presove , Sabinove , Liptovskom Mikulasi a Levoci ...
klampiar, tesar
prace so stresnymi krytinami rozneho druhu, stavebne prace a upravy domov, bytov, interierov...
Konzultant – obchodník pre komunálnu klientelu (p1)
Konzultant – obchodník pre komunálnu klientelu (p1) Prijmeme pracovníkov na pozíciu konzultant – ...

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
49 2674(32%)

hypotékou
35.5 1908(23%)

bývam v podnájme
34 1812(22%)

iným spôsobom
34 1838(22%)

Hlasovalo: 8232

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Zeleň nad hlavou

  « späť na úvodnú stránku

Nielen individuálna výstavba zdôrazňuje v súčasnosti ekologické hľadisko. Aj architekti nových administratívnych, priemyselných a rezidenčných objektov čoraz častejšie využívajú ekologické prvky.


Zelene v mestách ubúda na úkor priemyselnej a bytovej výstavby, dopravy, parkovacích plôch. Vo veľkomestách sa preto zelené strechy stávajú jednou z možností, ako udržať mestskú mikroklímu v rovnováhe.




Od kráľovnej Semiramis k dnešku
Dnes sa už nedá presne povedať, kto ako prvý prišiel na myšlienku vytvoriť zeleň na strechách. Za prvú zelenú strechu v histórii sa však podľa čiastočne zachovaných plánov a technológií považujú legendárne visuté záhrady kráľovnej Semiramis, vybudované v Babylone za vlády kráľa Nabukadnesara II. (605 – 562 pr. n. l.), ktoré patrili k siedmim divom starovekého sveta. V čase priemyselnej revolúcie, sa stal medzníkom vývoja rok 1867, keď bol vynájdený železobetón, ktorý umožnil ľahšie a jednoduchšie riešiť strešné plášte, umožnil bezpečnejšie uložiť vodoinštalácie a najmä, výrazne predĺžil životnosť konštrukčných prvkov striech i celých stavieb. Jednu z prvých strešných záhrad, kde sa použil železobetón, navrhol a postavil v roku 1887 architekt F. Hennebique na streche istého nájomného domu v Lombardii. Technológie, v súčasnosti používané v Európe, sú dielom prevažne nemeckých architektov.

Takmer všetky obchodné centrá a veľké administratívne budovy v západnej Európe postavené v nedávnej minulosti majú strešné záhrady, či už na úrovni terénu, alebo na vyšších poschodiach. K hlavným dôvodom ich budovania patrí zvýšenie podielu zelene v mestách a vynikajúce vlastnosti zelených strešných plášťov. Zeleň na strechách sa už objavuje i na obytných budovách, ale o niečo zriedkavejšie.



Hlavné výhody zelenej strechy
Zeleň na strešných konštrukciách má klimatickú, fyzikálnu, estetickú, sociálnu aj psychologickú funkciu. Vysoké budovy, asfaltové cesty a vydláždené plochy zvyšujú priemernú teplotu vo veľkomestách asi o 2 – 3 °C. Zelené strešné plášte zvyšujú životnosť stavebných materiálov. Tieto plochy dokážu nasať dažďovú vodu a zúžitkovať ju pre rast rastlín, čím sa znižuje množstvo vody, ktorá odkvapmi odteká do kanalizácie. Zelené strešné plášte sú aj izolátormi tepla. V lete sa teda miestnosti neprehriavajú a, naopak, v zime držia teplo a znižujú tým náklady na energie. Je dokázané aj to, že v dnešných časoch civilizačných ochorení je zelená farba zelene jedným z faktorov, ktoré obyvateľom miest pomáhajú zvládať stresové situácie.



Je zelená strecha neúmerne drahá?
Realizácia ozelenenej strechy vyžaduje viac finančných prostriedkov za dokonalú izoláciu, vyššiu prácnosť výstavby, vybudovanie vegetačných vrstiev a výsadbu rastlín. Podľa údajov nemeckých odborníkov sú tieto náklady v priemere o 10 percent vyššie ako na vybudovanie holej strešnej konštrukcie bez vegetácie. Cena založenia zelene na strešných konštrukciách sa odvíja aj od toho, či ide o zeleň na plochých alebo na šikmých strechách, či je zeleň intenzívna (vyššie trávy, letničky, trvalky, nízke a stredné kry alebo ide o zeleň extenzívnu (machy, lišajníky, rozchodníky, trávy, byliny). S typom ozelenenia súvisí aj náročnosť údržby. Vyššie náklady na vybudovanie zelenej strechy však kompenzuje fakt, že v nasledujúcich rokoch netreba strešnú konštrukciu a jej izoláciu opravovať. Ak realizácia všetkých vrstiev zvládnutá kvalitne, životnosť zelenej strechy vzratie až na hranicu životnosti celej stavby.



Vrstvy zelenej strechy
Zloženie zelenej strechy je takéto: vegetačná vrstva, filtračná a drenážna vrstva, ochrana proti prekoreneniu, oddeľovacia, klzná a hydroizolačná vrstva, ktorá je bežnou súčasťou konštrukcie všetkých striech. Pri realizácii zelenj strechy treba vždy použiť materiály neškodné k životnému prostrediu, znášanlivé pre rastliny, vhodné z hľadiska protipožiarnej ochrany a schopné zabezpečiť kvalitný rast rastlín. V prípade šikmých striech sa osvedčuje zloženie: živá zložka – vegetačné súvrstvie (vegetačný substrát, vegetácia) a neživá zložka – protisklzová vrstva, ktorá bráni zosúvaniu substrátu, geotextília, ktorá vďaka svojej štruktúre plní funkciu filtračnú i drenážnu, vlastný drenážny systém a ďalšie prvky (kvapková závlaha, zabezpečovacie prvky pre údržbu). Ak sa chcete vyhnúť problémom a náročnej údržbe, použite extenzívnu zeleň machovo-rozchodníkovo-bylinného typu, ktorá nevyžaduje intenzívnu údržbu.



Údržba šikmých zelených plôch
V rámci údržby je nutné zabezpečiť neustálu zálievku, kým sa dokonale prekorení vegetačná vrstva, postarať sa o odburinenie či odstránenie suchých a odkvitnutých častí rastlín. A, samozrejme, človek, ktorý sa o takúto plochu stará, musí byť nielen odborníkom na vegetáciu, ale musí mať aj zodpovedajúcu prípravu – horolezecké skúšky.

zdroj: www.stavebnictvoabyvanie.sk