Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

Bramac SOLAR
Solárny systém Bramac..... dodávka škridly Bramac a vykládka grátis nad 50tis SK výpočet s...
Výtvarné diela na objednávku
Socha orla- Valčianska dolina, orol Valčianska dolina, socha medveďa - Golf klub Tále,socha ryby...
interiérové bezpečnostné dvere
Jedná sa o interiérové bezpečnostné plechové dvere s odhlučnenou výplňou. Produkt obsahuje ...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

tesár,pokrývač
Hľadáme pracovníkov na pozíciu tesár,pokrývač Platové podmienky dohodou po osobnom pohovore...
Kariéra
Ak máte záujem o miesto v našej firme, píšte na info@aaanabytok.sk...
murár,obkladač
Hľadáme pracovníkov na pozíciu murár,obkladač Platové podmienky dohodou po osobnom pohovore ...

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

Zateplovanie
Hladame zateplovacov v Presove , Sabinove , Liptovskom Mikulasi a Levoci ...
Obklady - dlažby, rekonštrukcie domov, bytov, bytových jadier, dekoračné práce, tapety, pláv. podlahy...
Ponúkame širokú škálu stavebných prác, ako sú obklady - dlažby, rekonštrukcie domov, bytov, bytových...
Obchodný zástupca zatepľovanie
Som obchodný zástupca so skúsenosťami a kontaktmi na zatepľovacie práce. Hľadám spoločníka-firmu na ...

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
50.5 2575(33%)

hypotékou
35.5 1818(23%)

bývam v podnájme
34 1711(22%)

iným spôsobom
34 1731(22%)

Hlasovalo: 7835

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Soľ miesto chlóru

  « späť na úvodnú stránku

Soľ miesto chlóru

Systém zdravého ošetrovania bazénovej vody
Koncom sedemdesiatych rokov sa na trhu s bazénovými technológiami objavilo prvé zariadenie na úpravu vody pomocou elektrolýzy mierne slanej vody (SWC - Salt Water Chlorination).
Technológiou systému OCEANIC SWC, ktorého kolískou je Austrália, je v súčasnosti v krajine protinožcov vybavených takmer 95 % nových vybudovaných bazénov. V čom sú jej prednosti neporovnateľne výhodnejšie v porovnaní s bežnými systémami chemického ošetrenia vody? Ako jediná je totiž schopná spoľahlivo a pri ekonomicky prijateľných podmienkach ochrániť bazénovú vodu pred nežiaducimi baktériami, riasami, a to aj v klimaticky extrémnych podmienkach austrálskeho kontinentu. V roku 1996 sa v španielskej Barcelone konala tradičná bazénová show „Piscine 1996“, kde bola austrálska technológia slanej vody prvýkrát verejne predstavená. Premiéra priniesla okamžitý úspech.

Prednosti „slanej technológie“
Odborníci i užívatelia bazénov si uvedomili prínos tejto technológie aj z ekonomického aj z ekologického hľadiska. Do dvoch rokov „slaná technológia“ nahradila klasickú chloráciu a ozonizáciu vo väčšine hotelových a verejných bazénoch nielen na španielskych ostrovoch, kde je dosť vysoká cena pitnej vody, ale aj v španielskom vnútrozemí. Dnes už oceňujú výhody systému OCEANIC SWC majitelia bazénov v trinástich krajinách Európy vrátane Slovenskej republiky. Ide o najmenej nákladné, ale aj o najúčinnejšie zariadenie na úpravu bazénovej vody. V priebehu riadeného procesu elektrolýzy sa priamo do vody uvoľňuje plynný chlór, hydroxidové radikály a do istej miery aj ozón. Úprava vody touto technológiou sa začína pridaním prírodnej morskej soli do vody, čím získame mierne slanú vodu. Mierne slanou vodou sa rozumie salinita v rozmedzí 0,4 až 0,5 %, ktorú možno prirovnať k zloženiu ľudských sĺz. V porovnaní so salinitou oceánu 3,5 % ide o mierne slanú vodu. Prietokom vody cez elektrolytickú celu (prípadne cely) a pôsobením elektrického prúdu s bezpečným napätím 7 V DC dochádza na anóde k tvorbe plynného chlóru a ďalších priaznivých sanitačných činidiel. Proces superoxidácie, ku ktorému súčasne dochádza v elektrolytickej cele, tiež likviduje obsah chlóramínov a trichlórmetánov, nahromadených v bazénovej vode. Z vody sa súčasne odstraňuje vápnik a železo, látky ktoré pôsobia negatívne na súčiastky čerpadiel, ohrevu vody a ostatných zariadení. V priebehu procesu SWC nedochádza prakticky k žiadnej spotrebe soli, ide len o regeneračný proces chemickej premeny. Význam tohoto zariadenia oceníme najmä vzhľadom na zdravie. Soľ má totiž prirodzené antiseptické účinky, pomáha liečbe kožných chorôb. Voda ošetrená týmto spôsobom vytvára pocit sviežosti mora, nespôsobuje pálenie a červenanie očí, pričom je eliminovaný nepríjemný zápach, ktorý vzniká pri sanitizácii bežným chlórom. Výhodnejšia je aj obsluha – nie je nevyhnutná manipulácia s nebezpečnými chemikáliami a odpadá náročná údržba úpravy vody v bazéne (pH, chlór). Energetická náročnosť technológie OCEANIC SWC je veľmi nízka - 12 W/m3/24 hod., pričom prevádzkové náklady sú porovnateľné s doteraz používanými spôsobmi sanitizácie vody, v niektorých prípadoch oveľa nižšie. V súčasnosti sú špičkové modely OCEANIC SWC už doplnené o plnoautomatické ovládanie množstva produkovaných sanitačných látok, a to na základe merania ORP (oxidačný redox potenciál). Kvalita a spoľahlivosť zariadenia je na veľmi vysokej úrovni. Životnosť elektrolytickej cely sa pohybuje od 12 000 prevádzkových hodín. V blízkej budúcnosti budeme môcť privítať na trhu zariadenie, ktoré je už ovládané tzv. biologickým senzorom, ktorý registruje prítomnosť akýchkoľvek nežiaducich baktérií alebo mikroorganizmov vo vode a úplne automaticky ovláda elektrolytickú produkciu sanitačných látok na ich likvidáciu.

Zeopool – filtračná náplň zo Zeolitu
Názov zeolit pochádza z gréčtiny a znamená „vriaci kameň“. Tento prírodný materiál bol pred miliónmi rokov vytvorený vulkanickou činnosťou, postupom času bol prekrytý inými horninami a tieto unikátne podmienky napomohli vytvoreniu zeolitického materiálu vyznačujúceho sa mimoriadnymi schopnosťami. Aktívnou zložkou zeolitu je clinoptilolite – minerál, ktorý má veľmi špeciálne vlastnosti. Vyznačuje sa mimoriadne veľkou plochou svojho povrchu a štruktúrou podobnou nekonečnej trojrozmernej klietkovej mriežke s rozsiahlymi vnútornými priestormi. Úžasnou vlastnosťou clinoptilolitu je to, že je chemicky aktívny. Vo vnútri svojej štruktúry obsahuje ionty vápnika, magnézia a sodíka, ktoré je schopné vymeniť za polulanty, ako je amoniak, ktorý je veľmi často prítomný vo vode. Musíme si uvedomiť, že väčšina znečistení vo vode je organického pôvodu a je produkovaná ľuďmi (od šupiniek kože až po moč). Tieto organické zlúčeniny obsahujú dusík, postupne sa rozkladajú a vytvárajú amónium. Ďalšou vlastnosťou Zeopoolu je, že povrchová area clinoptilolitu je veľmi rozsiahla, a to 20 až 30 m2/1 gram. Veľkosť jeho povrchu si najlepšie predstavíme, ak uvážime, že jedna kávová lyžička zeolitu obsahuje plochu veľkosti futbalového ihriska. Keď si predstavíte náplň zeolitu vo vašom filtri, iste oceníte, akú efektívnu filtračnú plochu získate na zachytenie mechanických nečistôt.

Ekonomické výhody
V porovnaní s filtračným pieskom sú zriaďovacie náklady na použitie Zeopoolu vyššie, ale vlastné ekonomické výhody sa prejavia pri prevádzke bazéna. Náplň sa aplikuje do štandardného filtra, takže netreba kupovať žiadne zložité zariadenie. Vzľadom na zníženie častého prania filtra (v niektorých prípadoch až o 50 %) dôjde k zníženiu spotreby vody. Voda vypúšťaná pri praní do odpadového systému má z hľadiska ekonomického ešte zahrnuté položky tepla a chemikálií na úpravu vody. Ekonomické výhody sa preto dajú okamžite vyjadriť menšími nákladmi na množstvo vody, množstvo energie na jej ohrev ako aj na vypustenie chemikálie. Vyššia účinnosť chlorácie (výsledok schopnosti Zeopoolu odstrániť amónium a organické znečistenia) významne redukuje množstvo aktívneho chlóru potrebného na účinnú sanitáciu vody. Výsledkom je zníženie spotreby aktívneho chlóru až o 30 % a viac! Pohlcovacia schopnosť Zeopoolu a nižšia potreba chlóru rovnako prináša zníženie spotreby látok na kontrolu pH. V dôsledku nižšej hmotnosti filtračného média dochádza k menšiemu odporu prietokovej vody, a tým k úspore elektrickej energie potrebnej na čerpadlo filtra. V súvislosti s použitím špeciálnych úpravníckych zariadení, ako sú SWC (chlorácia pomocou elektrolýzy mierne slanej vody), sa zníži prevádzková doba týchto zariadení. Výsledkom je opäť úspora, a to v podobe dlhšej životnosti dosiek elektrolytickej cely.

Regenerácia Zeopoolu
Z pohľadu chemických vlastností je treba považovať Zeopool za „chemickú hubu“. Akonáhle je táto huba celkom nasýtená, treba ju regenerovať, aby jej chemické schopnosti zostali zachované. Na účely regenerácie chemickej kapacity Zeopoolu sa proces iontovej výmeny obráti. Náplň Zeopoolu vo filtri sa nechá namáčať v 10 % roztoku soli (1 kg NaCl na každých 10 litrov). V tomto „náleve“ sa ponechá po dobu 6 – 12 hodín alebo jednoducho cez noc. Potom sa takto regenerovaný filter bežne používaným spôsobom vypere a vypláchne. Tak bude zeopoolová náplň filtra pripravená na ďalšiu prevádzku. Frekvencia chemickej regenerácie náplne filtra závisí od účelu bazénu a jeho zaťaženia. Z praxe sa dá uviesť, že u súkromných rodinných bazénov je chemická regenerácia zeopoolovej náplne potrebná po 1 roku prevádzky. Firma QH CONTROL, s. r. o., svojimi službami má celoslovenskú pôsobnosť a spokojnosť zákazníkov nám nie je ľahostajná.