Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

KOVOVÁ SOCHA
Návrhujeme a vyrábame kovové sochy a interierové doplnky podla priamo na mieru Vášmu priestor...
Výťahy, zvislé plošiny
Zvislá výťahová plošina: je možné ju inštalovať bez opláštenia dráhy a to u súkromných...
VYMAĽOVANIE BYTOVÝCH JEDNOTIEK
...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

Kariéra
Ak máte záujem o miesto v našej firme, píšte na info@aaanabytok.sk...
Obchodný riaditeľ - Obchodný manažér
Pracovná náplň: - elektronické aukcie - verejné obstarávanie - kontakt s klientom - kalkulácie ...
Hľadáme obchodných partnerov
Naša spoločnosť je výhradným distribútorom automatických systémov Beninca pre Slovenskú republiku....

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

obchodny zastupca
pradaj produktov, kontakt s klientom a uzatvaranie zmluv s klientami. Potrebne vlastne auto, telefo...
Maliar a iné stavebné práce
Ponúkam: maľovanie bytov a iných priestorov podľa mnohých vzorkovníkov farieb, stierkovanie, obklad...
Renovácia fasady, eurookien, ochrana dreva, povrchové nátery dreva
Ponúkame služby poverhova uprava drevených domov, fasády, okná, úplné odstránenie pôvodného laku, na...

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
50.5 2650(33%)

hypotékou
35.5 1885(23%)

bývam v podnájme
34 1790(22%)

iným spôsobom
34 1807(22%)

Hlasovalo: 8132

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Domová čistiareň odpadových vôd

  « späť na úvodnú stránku

Domová čistiareň odpadových vôd

Máte rodinný dom v lokalite, kde nie je vybudovaná verejná kanalizačná sieť? Nemusí to byť problém – moderné a súčasne ekonomické riešenie zneškodňovania odpadových vôd ponúka zrealizovanie domovej čistiarne odpadových vôd.


Vtomto prípade sa stavebník stáva majiteľom zariadenia, ktoré ním vyprodukované odpadové vody vyčistí, a teda je oslobodený od poplatkov súvisiacich s vypúšťaním odpadových vôd do verejnej kanalizácie alebo s vývozom splaškových vôd zo žumpy. Vypúšťanie vyčistenej vody je v závislosti od lokality možné do potoka, dažďovej kanalizácie, nádrže na vyčistenú vodu alebo do vsaku. Investičné náklady V porovnaní investičných nákladov na vybudovanie žumpy alebo domovej čistiarne odpadových vôd je potrebné zohľadniť nielen nadobúdaciu cenu zariadenia, ale aj náklady spojené s prepravou, výkopom stavebnej jamy a samotným osadením zariadenia. Nakoľko cena domovej čistiarne odpadových vôd je rovnaká alebo nižšia ako cena žumpy a náklady na prevoz zariadenia majúceho objem i hmotnosť rádovo niekoľko násobne nižšiu, sú investičné náklady na zrealizovanie domovej čistiarne odpadových vôd často oveľa nižšie ako náklady na zrealizovanie žumpy. Prevádzkové náklady V porovnaní nákladov na prevádzkovanie žumpy alebo domovej čistiarne je potrebné zohľadniť tiež čas strávený prevádzkovaním, ďalej jednoduchosť ovládania a, samozrejme, aj vplyv na kvalitu bývania. Z ekonomického hľadiska je jednoznačne výhodnejšie prevádzkovanie domovej čistiarne, pretože z nej netreba počas celého roka pravidelne vyvážať splašky fekálnym vozidlom, ale len zhruba raz ročne odčerpať prebytočný kal. Vývoz splaškov je ale v prípade žumpy potrebné vykonať niekoľkokrát ročne, a teda cena týchto vývozov môže narásť do astronomických výšok. Domová čistiareň má v porovnaní so žumpou bezzápachový chod a nie je potrebné obťažovať sa s objednávaním fekálneho vozidla. Do domovej čistiarne je len občas potrebné nazrieť, skontrolovať prebiehajúce procesy a zhruba raz ročne odčerpať prebytočný kal. Schvaľujúci orgán môže nariadiť odber a analýzu vzoriek vyčistenej vody jeden alebo dvakrát ročne, čo je zanedbateľný náklad oproti pravidelným vývozom obsahu žumpy.

Ktorá domová čistiareň je vhodná? Nakoľko výrobcov a predajcov domových čistiarní odpadových vôd je na slovenskom trhu veľmi veľa, je pre laika prakticky nemožné dokázať sa v tomto množstve čistiarní orientovať, a tak urobiť pri výbere správne rozhodnutie. Domová čistiareň je určená na to, aby svojmu prevádzkovateľovi slúžila veľmi dlhý čas. I keď cena čistiarne nie je, napríklad v porovnaní s automobilom taká vysoká, vymeniť automobil z dôvodu nessprávneho rozhodnutia je oveľa jednoduchšie ako vymeniť z toho istého dôvodu domovú čistiareň. Ktoré kritérium je pri výbere najdôležitejšie? Cena? Kvalita? História firmy? Referencie? Servis? „Kvalita za rozumnú cenu, kúpená od renomovanej firmy“ – povie si teraz mnohý stavebník. Ale ktorá cena a kvalita je dosť dobrá? Ktorá firma je dosť renomovaná? Odpoveďou na všetky tieto otázky je symbol . Označenie domových čistiarní odpadových vôd značkou zhody znamená, že tieto čistiarne prešli certifikáciou v zmysle Európskej normy EN 12566-3 a sú plne vyhovujúce pre európsky trh. Takto certifikované čistiarne boli dlhodobo testované na účinnosť čistenia a ich dosiahnuté parametre sú v súlade s požiadavkami krajiny, v ktorej sú predávané. Nakoľko na území Slovenska nie je známe akreditované centrum testovania účinnosti v zmysle uvedenej normy, sú slovenskí výrobcovia nútení svoje čistiarne takémuto testu podrobiť v zahraničí. Pri certifikácii boli skúmané aj ostatné, nie menej dôležité parametre. Štítok s označením spolu s číslom normy EN 12566-3, umiestnený na telese domovej čistiarne odpadových vôd, vám dáva záruku, že takáto čistiareň bola dlhodobo testovaná na účinnosť čistenia, vodu naozaj čistí v súlade s deklarovanými parametrami a vaša spokojnosť bude zaručená. Označovanie čistiarní odpadových vôd do 50 EO symbolom bude na Slovensku povinné už v tomto roku.