Online Eurokalkulačka:
SKK
SKK
EUR
EUR
Využite akcie, ktoré vám ponúkajú partneri portálu Globaldom.sk.

  Zobraziť všetky akcie

NAJNOVŠIE

Teleskopické Multi-krídlové brány.
Máte problémy s priestorom na odsuv Vašej brány ? Riešením je systém Telescopico multi-anta ...
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px.
Nové 4K IP kamery Dahua v rozlíšení 3840x2160 px. ...
Nové IP video vrátniky Dahua.
...

NÁHODNÉ

FONTÁNA
Fontána -výtvarný prvok vo Vašom priestore. Návrh a výroba fontá na mieru. Návrhy fontán...
Krby , kachle, krbové príslušenstvo cez e-shop
Ak si želáte nakupovať z pohodlí svôjho domova náš internetový obchod je tu pre Vás. Sam...
Požiarne detektory so zľavou -10%
...

PONUKA PRÁCE

PRÁCU PONÚKAJÚ

murár,obkladač
Hľadáme pracovníkov na pozíciu murár,obkladač Platové podmienky dohodou po osobnom pohovore ...
Pomocné pracovné sily
Na realizáciu Našich prác prijmeme: pomocné pracovné sily. požadujeme prax,spoľahlivosť,ochotu c...
Obchodník - vedúci pobočky
Ponúkame spoluprácu pri priamom predaji prístroja PRO-AQUA - obchodné zastúpenie resp. obchodné part...

  Zobraziť všetky ponuky


PRÁCU HĽADAJÚ

Plyn,Voda,Kúrenie
Ponukam stavebne prace:Plyn,Voda,Kúrenie Zámočníčke prace,Prestavba bytovych jadier. Plyn,Montáž p...
buracie prace
ponukam buracie prace s partiou ...
Zemne a vykopove prace
Zemne a vykopove prace, betonaze zakladov, priprava pod stavbu, buracie prace, likvidacia a odvoz su...

  Zobraziť všetky ponuky

ANKETA

Akým spôsobom ste financovali Vaše bývanie?

v hotovosti
49 2725(32%)

hypotékou
35.5 1956(23%)

bývam v podnájme
34 1853(22%)

iným spôsobom
34 1881(22%)

Hlasovalo: 8415

STAVEBNÝ TRH

stavebný trh

Domová čistiareň odpadových vôd

  « späť na úvodnú stránku

Domová čistiareň odpadových vôd

Máte rodinný dom v lokalite, kde nie je vybudovaná verejná kanalizačná sieť? Nemusí to byť problém – moderné a súčasne ekonomické riešenie zneškodňovania odpadových vôd ponúka zrealizovanie domovej čistiarne odpadových vôd.


Vtomto prípade sa stavebník stáva majiteľom zariadenia, ktoré ním vyprodukované odpadové vody vyčistí, a teda je oslobodený od poplatkov súvisiacich s vypúšťaním odpadových vôd do verejnej kanalizácie alebo s vývozom splaškových vôd zo žumpy. Vypúšťanie vyčistenej vody je v závislosti od lokality možné do potoka, dažďovej kanalizácie, nádrže na vyčistenú vodu alebo do vsaku. Investičné náklady V porovnaní investičných nákladov na vybudovanie žumpy alebo domovej čistiarne odpadových vôd je potrebné zohľadniť nielen nadobúdaciu cenu zariadenia, ale aj náklady spojené s prepravou, výkopom stavebnej jamy a samotným osadením zariadenia. Nakoľko cena domovej čistiarne odpadových vôd je rovnaká alebo nižšia ako cena žumpy a náklady na prevoz zariadenia majúceho objem i hmotnosť rádovo niekoľko násobne nižšiu, sú investičné náklady na zrealizovanie domovej čistiarne odpadových vôd často oveľa nižšie ako náklady na zrealizovanie žumpy. Prevádzkové náklady V porovnaní nákladov na prevádzkovanie žumpy alebo domovej čistiarne je potrebné zohľadniť tiež čas strávený prevádzkovaním, ďalej jednoduchosť ovládania a, samozrejme, aj vplyv na kvalitu bývania. Z ekonomického hľadiska je jednoznačne výhodnejšie prevádzkovanie domovej čistiarne, pretože z nej netreba počas celého roka pravidelne vyvážať splašky fekálnym vozidlom, ale len zhruba raz ročne odčerpať prebytočný kal. Vývoz splaškov je ale v prípade žumpy potrebné vykonať niekoľkokrát ročne, a teda cena týchto vývozov môže narásť do astronomických výšok. Domová čistiareň má v porovnaní so žumpou bezzápachový chod a nie je potrebné obťažovať sa s objednávaním fekálneho vozidla. Do domovej čistiarne je len občas potrebné nazrieť, skontrolovať prebiehajúce procesy a zhruba raz ročne odčerpať prebytočný kal. Schvaľujúci orgán môže nariadiť odber a analýzu vzoriek vyčistenej vody jeden alebo dvakrát ročne, čo je zanedbateľný náklad oproti pravidelným vývozom obsahu žumpy.

Ktorá domová čistiareň je vhodná? Nakoľko výrobcov a predajcov domových čistiarní odpadových vôd je na slovenskom trhu veľmi veľa, je pre laika prakticky nemožné dokázať sa v tomto množstve čistiarní orientovať, a tak urobiť pri výbere správne rozhodnutie. Domová čistiareň je určená na to, aby svojmu prevádzkovateľovi slúžila veľmi dlhý čas. I keď cena čistiarne nie je, napríklad v porovnaní s automobilom taká vysoká, vymeniť automobil z dôvodu nessprávneho rozhodnutia je oveľa jednoduchšie ako vymeniť z toho istého dôvodu domovú čistiareň. Ktoré kritérium je pri výbere najdôležitejšie? Cena? Kvalita? História firmy? Referencie? Servis? „Kvalita za rozumnú cenu, kúpená od renomovanej firmy“ – povie si teraz mnohý stavebník. Ale ktorá cena a kvalita je dosť dobrá? Ktorá firma je dosť renomovaná? Odpoveďou na všetky tieto otázky je symbol . Označenie domových čistiarní odpadových vôd značkou zhody znamená, že tieto čistiarne prešli certifikáciou v zmysle Európskej normy EN 12566-3 a sú plne vyhovujúce pre európsky trh. Takto certifikované čistiarne boli dlhodobo testované na účinnosť čistenia a ich dosiahnuté parametre sú v súlade s požiadavkami krajiny, v ktorej sú predávané. Nakoľko na území Slovenska nie je známe akreditované centrum testovania účinnosti v zmysle uvedenej normy, sú slovenskí výrobcovia nútení svoje čistiarne takémuto testu podrobiť v zahraničí. Pri certifikácii boli skúmané aj ostatné, nie menej dôležité parametre. Štítok s označením spolu s číslom normy EN 12566-3, umiestnený na telese domovej čistiarne odpadových vôd, vám dáva záruku, že takáto čistiareň bola dlhodobo testovaná na účinnosť čistenia, vodu naozaj čistí v súlade s deklarovanými parametrami a vaša spokojnosť bude zaručená. Označovanie čistiarní odpadových vôd do 50 EO symbolom bude na Slovensku povinné už v tomto roku.